Hírlevél 2017 június

IFRS16: új könyvelési szabályrendszer

Az átláthatóságot és az egyszerűbb pénzügyi tervezést segíti az IFRS16 bevezetése.

Az IFRS16 elnevezésű, a lízingelt eszközökre vonatkozó új könyvelési szabályrendszert a 2019. január 1-jén, vagy az azután kezdődő üzleti évekre kötelezően kell alkalmazniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek beszámolójukat kötelezően vagy saját döntésük alapján az IFRS szerint készítik el. Az Arval flottakezelő szakértői szerint az új szabályozás átláthatóbbá és egyszerűbben kezelhetővé teszi a nagyvállalatok számára a lízingügyleteket, míg a tartós bérlet előnyeit – így például a piacon elérhető legkedvezőbb költségeket vagy a szolgáltatási csomagok tartalmát – nem befolyásolja.

Az IFRS16 azokat a vállalatokat érinti, amelyek az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerint készítik el éves beszámolójukat. Ennek megfelelően a magyarországi vállalkozások többségét, illetve a kkv-szektorba tartozó cégek jó részét az új szabályozás nem érinti.

Az új, az IAS17-et váltó IFRS16 szerint a kivételek közé nem tartozó ügyletet a lízingbe vevőnek kell megjelenítenie a pénzügyi kimutatásaiban. Az új modell értelmében a mérlegben az eszközök között a használati jogot megtestesítő eszközt, forrás oldalon pedig a lízingkötelezettséget kell kimutatni, míg az eredménykimutatásban a korábbi bérleti díj helyett értékcsökkenés és kamat jelenik meg.

„Az új szabályrendszer létrehozásakor kiemelten fontos szempont volt, hogy a vállalati pénzügyek elemzésekor a jellemzően lízingelt, nagyobb értékű eszközök is láthatók legyenek, mint például az épületek, a gépjárműflotta vagy akár a repülőgépek. A lízingszerződések költsége és futamideje, vagyis a lízingszolgáltatás az új rendszerben sem változik, vagyis továbbra is a tartósbérlet marad a piac jelenleg elérhető legelőnyösebb finanszírozási formája. Az átállással járó egyszeri kellemetlenségen túl az IFRS16 sokat segít majd abban, hogy a vállalatok közép- és hosszú távon tudatosabban, átláthatóbban tervezhessék pénzügyeiket – ez különösen fontos a több száz, több ezer gépjárműből álló flottát működtető nagyvállalatok esetében. Az Arval ügyfelei számára az átállási időszakban természetesen minden szakmai támogatást megad lízingszerződéseik további optimalizálásában, és hogy minél gördülékenyebb legyen az átmenet az új sztenderd szerinti könyvelésre” – magyarázza Csúzi Zsolt, az Arval Magyarország Kft. pénzügyi igazgatója.

Pénzügyi-számviteli hatásait tekintve az új szisztéma tehát egyaránt növeli az eszközök és a kötelezettségek mértékét, növekszik majd a mérlegfőösszeg és az EBIDTA. Az IFRS16 a 2019. január
1-jén kezdődő üzleti évtől lesz kötelező. Az IFRS15-ös rendszert alkalmazó cégek azonban akár már jövőre, 2018-tól is átállhatnak.

könyvelés