Home > Kozuti Balesetek Legfobb Okai Tavasszal

A közúti balesetek legfőbb okai tavasszal

A közúti balesetek legfőbb okai tavasszal

csütörtök, április 12, 2018
Tavaszi közlekedés veszélyei

Tavasszal drasztikusan megváltoznak az útviszonyok, amelyre az autósoknak mind a gépjárművük állapotát, mind vezetési készségeiket tekintve fel kell készülniük. Ilyenkor az esőzések miatt gyakoriak az átfolyások, a poros útburkolatok az eső hatására csúszóssá válnak, gyakrabban alakul ki reggel és este köd, a  motoros, a kerékpáros és a gyalogos forgalom pedig folyamatosan növekszik. Az erdős, illetve hegyvidéki területeken mindemellett számítani kell talajmenti fagyokra, illetve arra, hogy az enyhébb időben gyakrabban keresztezik vadállatok az autó útját. Az Arval flottakezelő tapasztalatai szerint a változékony tavaszi útviszonyok között a legtöbb céges autóval elszenvedett baleset oka a hirtelen fékezés és az indokolatlan sebességváltoztatás, illetve a nem megfelelő sebesség kiválasztása. Ezen esetek jó része azonban az útviszonyoknak megfelelő vezetői stílussal és az autó körültekintő műszaki felkészítésével jellemzően elkerülhető.

„A gépjármű megfelelő felszereltségén túl a balesetek elkerülésében kiemelt szerepet játszik az emberi tényező, vagyis a sofőrök felkészültsége és vezetési stílusa” – mondja Kovách Kristóf, az Arval flottakezelő értékesítési igazgatója. „Tavasszal nemcsak a csúszós utak, hanem a megnövekedett motoros, biciklis és  gyalogos forgalom is kihívást jelenthet az utakon, illetve erdős, hegyvidéki szakaszok mellett elhaladva a vadállatok aktívabb jelenlétére is fel kell készülni. Emellett szokni kell a borongós időt és a napos időjárást is, ami sokakat magabiztosabbá tesz, így hajlamosak az útviszonyok által megköveteltnél nagyobb sebességgel és kisebb követési távolsággal vezetni. Nem elhanyagolható továbbá az autó megfelelő műszaki állapota sem.”

Kovách Kristóf szerint a biztonságos közlekedéshez tavasszal az alábbi szempontokat kell figyelembe venni indulás előtt:

 

  1. Amikor a hőmérséklet tartósan 7 celsius fok fölé emelkedik, a téli abroncsokat nyárira kell cserélni. A magasabb hőmérsékleten a nyári gumival jobb menettulajdonságok és alacsonyabb fogyasztás érhető el.
  2. Ellenőrizni kell a fényjelző berendezéseket, megfelelően és elégséges erővel világítanak-e, illetve a téli fagyok után cserére szorulhatnak az ablaktörlő lapátok is.
  3. Mivel az utak gyakran csúszóssá válnak a tavaszi záporoknak köszönhetően, nőhet a féktávolság, így fokozottan oda kell figyelni a követési távolságra. Használjuk a 3 másodperces szabály-t: válasszunk ki egy fix pontot, ami mellett az előttünk lévő autó elhalad, majd kezdjünk el számolni. Ha 3 másodpercen belül haladunk el a kinézett pont mellett, akkor túl közel vagyunk az előttünk közlekedő autóhoz.
  4. Óvakodjunk a hirtelen fékezésektől és sebességváltoztatásoktól, igyekezzünk kiegyensúlyozott sebességgel haladni, mindig az időjárási és látási viszonyoknak megfelelő sebességet kiválasztva.
  5. Az egyre hosszabb nappalok ellenére a látási viszonyok még márciusban sem a legjobbak, és jól ismert útvonalon is érhet minket meglepetés. Ha hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni az utakon, akkor válasszunk a szokásosnál kisebb sebességet, és ügyeljünk a sávtartásra. Tisztítsuk rendszeresen a fényszórókat, és kapcsoljuk ki a rádiót, hogy semmi ne terelje el a figyelmünket.
  6. Folyamatosan figyeljük az előttünk és mögöttünk haladó forgalmat is a tükrök segítségével, hogy ne érhessenek váratlan meglepetések, és időben fel tudjunk készülni egy esetleges vészhelyzetre.
  7. A kerékpárosok kikerülésekor legalább akkora oldaltávolságot tartsunk tőle minden irányban, mint a kerékpár hossza.
  8. Legyünk figyelemmel a vadveszély táblákra, és ismeretlen helyen, erdős szakaszokon még körültekintőbben vezessünk.

 

A munkatársak megfelelő vezetési stílusának kialakításában jelentős segítséget nyújthat a flottamenedzserek számára az Arval Active Link telemetriai rendszer, amely folyamatosan figyeli a sofőr vezetési szokásait – a jármű sebességét, a kanyarsebességet, a hirtelen sávváltásokat és a fékezéseket –, majd az adatok alapján pontrendszerben minősíti a gépjárművezetőket. Az pontrendszer lehetőséget ad továbbá a cégautó szabályzat finomhangolására is, hiszen így rögzíthető, milyen vezetői stílust követel meg a vállalat a biztonságosabb közlekedés érdekében.