Home > Teli Autovezetes

Téli autóvezetés

Téli autóvezetés

péntek, január 13, 2017
téli autóvezetés

A téli hideg, csapadékos időjárásban megváltozott útviszonyok több odafigyelést és megfontoltabb vezetési stílust kívánnak meg az autóvezetőktől. Ilyenkor különösen fontos, hogy tisztában legyünk vezetési készségeinkkel, és hogy mindig megfelelő követési távolságot tartsunk az előttünk haladótól arra az esetre, ha a csúszós úton hirtelen fékezésre kényszerülnénk. Fontos, hogy a jármű sebességét is az útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg.   

 

Indulás előtt mindig bizonyosodjon meg róla, hogy nincs-e lefagyva az útburkolat, és miután elindult végezzen fékpróbát is. Fontos, hogy csúszós úton kerüljük a hirtelen mozdulatokat, gyorsításnál fokozatosan növeljük a gépjármű sebességét, és fékezésnél a motorfék segítségét is használva lassan csökkentsünk sebességet.

 

 A csúszós úton való vezetési technikát elméletben nem lehet elsajátítani, de azért összeszedtünk néhány tanácsot, melyet vagy egy vezetéstechnikai tréning során, vagy akár egy üres területen, ahol nem ütközhet össze mással, érdemes begyakorolni.

Csúszós úton kanyarodás közben az alábbi két probléma léphet fel:

 

Az autó alulkormányozottá válik:

 

Túl nagy kormánymozdulat hatására csúszós útfelületen az autó elkezdhet orral előrefelé csúszni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne fordítsuk be még jobban a kerekeket, ezzel csak rontanánk a helyzeten. Próbáljuk lassan csökkenteni a jármű sebességét, és kicsit visszább venni a kormányzás szögét, így visszanyerhetjük a hatalmat az autónk felett.

 

Az autó túlkormányzottá válik:

 

Veszélyesebb helyzet, amikor a kanyarban az autó fara kezd el csúszni. Ilyenkor mindig abba az irányba kell elkezdeni kormányozni, amelyik irányba a jármű hátulja kicsúszott, de csak addig, míg újra egyenesbe nem jön a jármű, ilyenkor gyorsan vissza kell tekerni a kormányt egyenesbe, mert ha nem tesszük, az autó hátulja a másik irányba fog kicsapódni.    

A fenti helyzetek megfelelő kezelése nagy gyakorlatot és lélekjelenlétet igényel, ezért az elsődleges cél, hogy a megfelelő sebesség megválasztásával és lassú kormánymozdulatokkal próbáljuk meg elkerülni bekövetkezésüket.

 

Amennyiben mégis bekövetkezne a baleset, és autója biztosítását az Arval Magyarország Kft. intézi, kérjük, hívja a következő kék számot: 06 40 278 251 ahol kollégáink mindenben készséggel segítenek.