Home > Fleet Activites Partner > Tippek és tanácsok a járművek használatához

Tippek és tanácsok a járművek használatához

A biztonságos és gazdaságos vezetés nem elérhetetlen

Az Arval által kezelt közel 6 000 járművet mogzásban tartó sofőrök valószínűleg hosszú órákat töltenek a volán mögött munkájuk során. Szolgáltatásunk segítségével biztosítani tudjuk számukra az ehhez legmegfelelőbb járműveket, melyek optimális teljesítményt, és többek között magas szintű biztonságot nyújtanak. Közlekedésük azonban csak akkor lesz biztonságos és gazdaságos, ha megfelelő közlekedési magatartást tanúsítnak a mindennapok során, ehhez pedig összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet és tanácsot.

Üzermanyag fogyasztás

- Rendszeresen ellenőrizze gumiabroncsainak nyomását (legalább havonta egyszer). Ezt az előtt tegye meg, hogy a gumik felmelegednének.

- Rendszeresen vigye szervizbe autóját (a gyártó utasításainak megfelelően). Kerülje a túlzott sebességnövelést egyes sebességben, mihamarabb váltson magasabb sebességbe.

- Nyugodtan gyorsítson, és legyen körültekintő. Ne vezessen szükségtelenül tető csomagtartóval vagy tetőtárolóval. Ha nem feltétlenül szükséges, ne kapcsolja be a légkondicionálást.

- Kapcsoljon ki minden nagy mennyiségű áramot fogyasztó berendezést, amikor nincs rá szüksége (pl. a hátsó ablakfűtést).

 

Vezetési biztonság

- Rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását. A nem eléggé felfújt abroncsoknak kisebb a tapadása, ami hosszabb féktávolsághoz és megnövekedett csúszásveszélyhez vezet. 

- Az utazás előtti útvonaltervezéssel megelőzhető, hogy elvonja figyelmét a tájékozódás, tehát jobban oda fog figyelni az Önt körülvevő forgalomra.

- Kerülje az autóban a telefon használatát. A kihangosított telefonálás sem veszélytelen: amikor telefonon beszél, kevésbé figyel a forgalomra.

- Tartson biztonságos távolságot az Ön előtt közlekedő járműtől. Így gyorsan tud reagálni, ha például az Ön előtti autó hirtelen fékez. Tartsa magát a két másodperces szabályhoz.

- Vezetési stílusát igazítsa az időjárási körülményekhez. Rossz látási viszonyok esetén csökkentse a sebességet és tartson dupla követési távolságot az Ön előtt haladó autótól. 

- Ne helyezzen rögzítetlen tárgyakat (esernyő, közlekedési térkép, üdítős flakon stb.) a kalaptartón. Ha ütközés történik vagy a vezető hirtelen fékez, a látszólag ártalmatlan tárgyak is veszélyforrások lehetnek.

- Mindig kapcsolja be biztonsági övét. Sok vezető vallja be, hogy még mindig gyakran vezetnek biztonsági öv nélkül. A biztonsági öv használata biztosítja, hogy ütközés esetén az ülésében maradjon, ami életmentő.

 

Környezettudatos autóvezetés

- Váltson magasabb sebességre, amilyen hamar csak lehet: 2.000 és 2.500 fordulat/perc között. Ez egyaránt vonatkozik benzin, dízel és LPG motorokra.

- Ha látja, hogy lassítania vagy fékeznie kell egy útjelzés miatt, időben engedje el a fékpedált és hagyja, hogy az autó guruljon abban a sebességben, amelyben addig vezetett.

- Ameddig csak lehetséges, tartson fenn stabil sebességet és próbáljon meg alacsony fordulat/perc számot elérni a lehető legmagasabb sebességben.

- Havonta minimum egyszer mindenképpen ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását.

- Nézzen annyira előre, amennyire csak lehetséges, így előre láthatja a forgalom többi résztvevőjét.

- Kapcsolja ki a motort, ameddig nyílt hídon vagy vasúti átkelőhelyen várakozik, közlekedési dugóban ragadt, vár egy utasra stb.

- Ahol lehetséges, használja a rendelkezésére álló autóba épített berendezéseket, mint az autója tachométerét, sebességszabályozóját és a beépített számítógépét.

- A jármű típusa és az ön vezetési stílusa mellett egyéb tényezők is meghatározzák az üzemanyag-fogyasztást: a sebességre, a berendezések használatára, a légellenállásra és a jármű súlyára is érdemes figyelni.

 

A gumiabroncsok elhasználódása

- Rendszeresen (legalább havonta egyszer) ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását. Ezt az előtt tegye meg, hogy az abroncsok felmelegednének. Emellett rendszeresen vigye autóját megfelelő szervizbe.

- Megfontoltan gyorsítson, és vezessen körültekintően.

- Körültekintően és időben fékezzen kanyarodás előtt.

- Kerülje a járdaszegéllyel és más akadályokkal való ütközést. A láthatatlan károk a gumiabroncsok kirepedését okozhatják a későbbiekben.

- Az akadályokkal való ütközés hatással lehet a kerekek összehangoltságára. Ez hátrányosan befolyásolhatja a jármű viselkedését az utakon, és valószínűleg az abroncsok idő előtti elhasználódásához vezet.

- Amikor egy parkolóhelyre vagy onnan kifelé manőverezik, ne forgassa a kormányt, amikor a jármű álló helyzetben van.