Mit jelent a flottakezelés?

Operatív lízing 9 Feb 2024

Mit jelent a flottakezelés?

A flotta olyan járművek, személyautók, teherautók, buszok, esetleg repülők csoportja, amelyek egy irányítás alatt vannak, amelyek együtt végzik el feladataikat.

A flottakezelés pedig az, amikor egy havi fix összegért az autónkkal kapcsolatos teendőket egy flottakezelő cég leveszi a vállunkról. Már csak az a kérdés, hogy miért éri meg.

A flottakezelés előnyei

A flottakezelés egyik legfontosabb előnye, hogy már egyetlen autó is elég ahhoz, hogy igénybe vegyük ezt a szolgáltatást. Korábban, úgy 5-10 évvel ezelőtt még csak a legnagyobbak igényelhették, a flottakezelés ma már bárki számára elérhető, ugyanazokat az előnyöket kapjuk meg, mint bármely nagy vállalat.

A másik fontos dolog, hogy a flottakezelők segítenek a flottaoptimalizálásban. Ha ugyanis van egy jó flottakezelő partnerünk, akkor sokkal egyszerűbb dolgunk van. Amikor egy cég 4 autót akar venni, amelyek 1,2-es motorral kerültek forgalomba és évi 40 ezer kilométer megtétele a reális, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon ez a típus-e a legjobb választás. 4 évre vetítve ugyanis a személygépkocsik 160-180 ezer kilométert fognak megtenni, ami egy 1,2-es autóval, sokkal kényelmetlenebb, mint egy 1,6-os változat, mindamellett a kezdeti kisebb befektetés mellé nagyobb karbantartási költségvonzatokkal járhat. Nem beszélve arról, hogy vajon a benzines vagy a dízeles a jobb döntés. A flottakezelő segít döntést hozni, mindig számíthatunk arra, hogy a legjobbat akarja nekünk, hogy ismeri az autóinkat.

Teljes körű karbantartást tesz lehetővé

Mindenkinek hatalmas megkönnyebbülést jelenthet, ha olyan flottakezelőt választ, aki a legapróbb részletekre is ügyel. Nem jelenthet problémát, ha meghibásodik az autó, esetleg meghúzzák, hiszen a szolgáltatás szinte mindenre kiterjed. Megjavítják a kocsit, ez idő alatt pedig csereautót biztosítanak a cég számára, ami így egyetlen forint veszteséget vagy kiesett napot sem jelent majd.

Csereautó biztosítása

A flottás autók sorsa ráadásul szinte mindig ugyanaz. Előbb vagy utóbb lecserélik azokat, eladják, ami nehézkes lehet, ha saját magunk akarnánk mindezt megoldani. Amennyiben flottakezelő segítségét kérjük, akkor ő az értékesítés kapcsán is tanácsokkal lát el, vagy átvállalja azt, konstrukciótól függően.

Végül, de nem utolsó sorban, a szolgáltatás számtalan pénzügyi megoldásban segíthet. A bérelt gépjárművek mérlegen kívüli tételnek számítanak. Javul a cég és a vállalkozás hitelképességét bemutató pénzügyi mutató. A bérleti díj a társasági adóalapot csökkenti, hiszen teljes mértékben költségként számolható el. Érdemes tehát már egyetlen autóra is flottamenedzsmentet igénybe venni.

Olvasson tovább Részletek elrejtése