Mit jelent az operatív lízing?

Operatív lízing 12 Feb 2024

Vajon mi az operatív lízing jelentése? Milyen előnye van annak, ha valaki él ezzel a lehetőséggel? Milyen eredményeket hozhat az operatív és a pénzügyi lízing összehasonlítása? Amikor autóbérlés kerül szóba, akkor ez egy olyan megoldás, amely során a lízingbe adó a lízingbe vevő által igényelt személygépkocsit beszerzi, majd tartós bérletbe adja azt neki.

Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, hogy mit jelent ez a konstrukció, valamint kitérünk a flottamenedzsmentre és arra, hogy kinek éri meg ezeket választani.

Mit jelent az operatív lízing?

Amikor autóbérlésben gondolkodunk, akkor felmerülhet az operatív lízing kérdése. Ez egy olyan bérleti forma, amikor a lízingbe adó a vevő által igényelni kívált autót beszerzi, majd tartós bérbe adja azt a számára. Itt fontos megjegyezni, hogy a lízingbe vevő havi bérleti díjat fizet, a futamidő végén pedig a személygépjármű a lízingbe adó tulajdonában marad.

De vajon mi a különbség az operatív és a pénzügyi lízing között?

A lízingelt autó minden esetben a bérbeadó tulajdonában marad, egészen a futamidő lejártáig. Számviteli szempontból a legfőbb különbség azonban az operatív és a pénzügyi között, hogy kinek a könyveiben tartják nyilván az adott járművet. A másik dolog, hogy a futamidő végén kinek a tulajdonába kerül az autó. A nyílt végű pénzügyi lízing esetében a bérbevevőnek lehetősége van megvenni a járművet. Ehhez egy bizonyos maradványértéket kell megfizetnie a lízingbe adónak. A zárt végű esetében a tulajdonjoga automatikusan átkerül a bérbevevő tulajdonába. Tehát itt nem döntés kérdése, hogy meg akarja-e venni vagy sem, hiszen az övé lesz, legalábbis amennyiben fizette a havi díjakat.

Az operatív lízing kapcsán a hangsúly viszont nem a tulajdonláson, hanem sokkal inkább  a használaton van. Ez azt jelenti, hogy a futamidő során a Bérbeadó minden normál használathoz kapcsolódó működtetési költséget és kockázatot visel. Így nem fordulhat elő, hogy a finanszírozási költségen felül megjelenik egy váratlan meghibásodáshoz kapcsolódó nagyobb költségelem. Összehasonlítva a kettőt, figyelembe kell venni, hogy az operatív lízing több szolgáltatást tartalmaz, ami a pénzügyi lízing díjában nem található meg. A tartós bérlet legfőbb előnye, hogy mivel az operatív lízing cégek nagyobb mennyiségben vesznek és üzemeltetnek járműveket, így amellett hogy az autó árakból akár 10-20 százalékos kedvezményt is kaphatnak, a működési költségeket is optimalizálni tudják valamint a Bérbevevő adminisztrációs tereit is átvállalják..

Mi a flottamenedzsment?

Egy vállalat autó állományának menedzselése hatalmas terhet ró a cégekre, főleg az adminisztráció területén. A flottamenedzsment szolgáltatás keretében a Bérbeadó segít a gépjárműpark beszerzése, fenntartása, valamint üzemeltetése kapcsán,.

Az optimális üzemeltetéshez rendszerelméletre, naprakész adatokra, valamint egyértelmű szabályrendszerre van szükség. Minél nagyobb az autó állomány, annál sokrétűbb lehet a felhasználás, ami azt jelenti, hogy a flottamenedzsment összetett feladattá válik. Az operatív lízingcégek összetett, testreszabható és adatvezérelt szolgáltatásokat biztosítanak a bérbevevők részére. A napi flottamenedzsment feladatok ellátása (gumicsere megszervezése, gumik tárolása, karbantartások ütemezése, lejáró műszaki vizsgára figyelmeztetés, kárkezelési szolgáltatások) mellett megoldásokat nyújtanak a riportálás, a költség optimalizálás, a szolgálati utak tervezése vagy akár a vezetési stílus figyelése és vezetési tréningek szervezése kapcsán.

Olvasson tovább Részletek elrejtése