Autóval biztonságosabb a nyaralás

Autóval biztonságosabb a nyaralás

csütörtök, július 16, 2020

Megérkezett a nyár. Minden évben emberek tízezrei indulnak el, hogy jól megérdemelt pihenésüket otthonuktól távolabb töltsék, például vízparton, hegyek között, esetleg izgalmas, még nem látott városokban. Egyértelmű azonban, hogy ez a szezon mégis más, mint az eddigiek, hiszen a közelmúlt eseményei miatt még velünk vannak az óvintézkedések és a korlátozások egész Európában. Nem meglepő, hogy továbbra is az autós közlekedés a legnépszerűbb, ráadásul most a belföldi nyaraláshoz akár az elektromos meghajtás is szóba jöhet.

Érdemes is autóban gondolkodni, hiszen a légi és vonatos közlekedés továbbra is csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható. Ráadásul jelenleg még maszkban utazva is jóval nagyobb kockázattal jár tömegközlekedni, mint autónkat használni. Ugyanez igaz a repterekre, ahol rengeteg ember fordul meg, az utasok pedig gyakran szűk, rosszul szellőző terekben tömörülnek össze. A kellemetlenségeket fokozza, hogy a reptérre belepés pillanatától a leszállóhely elhagyásáig legfeljebb rövid időre, enni vagy inni vehetjük le maszkunkat. Vonaton ez még kellemetlenebb, mivel számos szerelvényen légkondicionáló sincs, így akár 30 fok feletti hőmérsékletben kapkodhatjuk a levegőt maszkon keresztül. A legfőbb kockázat mindenhol ugyanaz: nem tudhatjuk, hogy kivel utazunk együtt hosszabb ideig.

Az autós közlekedés ezektől a kockázatoktól mentes, hiszen teljes kontrollal rendelkezünk a jármű fölött.

A sofőr szabályozza, hogy ki és mikor szállhat be, és annak tisztán tartása is saját kezében van. Ugyanakkor a hosszú autós utaknak nyáron is megvannak a saját buktatói.

Először is, idén különösen fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszunk úticélt. Az egyes országokban érvényes ki- és beutazási járványügyi szabályokról a Konzuli Szolgálat vezet adatbázist, érdemes ezeket figyelni. A jelenlegi bizonytalan helyzetben különösen ajánlott Konzuli Védelemre is regisztrálni. A szituáció akár óráról-órára változhat, így fontos minél felkészültebbnek lenni és mindent duplán ellenőrizni az indulás előtt is.

Mindenképp tájékozódni kell az nyaralóhelyen aktuális járványügyi szabályokról indulás előtt, hiszen több európai országban is büntetőjogi feljelentést vonhat maga után az intézkedések megszegése. Az út során érintett valamennyi országban meg kell felelni az érvényes szabályoknak. Kellemetlen meglepetés adódhat, ha pont egy olyan országon vezetünk át, amelyből tilos a belépés a kiszemelt célországba. Megbízható információforrás a központi https://koronavirus.gov.hu/, illetve az EU központi vírusinformációkat gyűjtő honlapja is.

A hazautazást a Kormány július 12-én bejelentett korlátozásai befolyásolhatják. A világ országait három kategóriába soroló kormányrendelet szerint a zöld országokból szabadon beutazhat bárki. Ezzel szemben, a sárga és piros kategóriákba tartozó országokból történő be- vagy hazautazás esetén egészségügyi vizsgálat, és akár karantén, várhat a Magyarországra érkezőkre. Az országok július 12-én kihirdetett besorolását az Országos Tisztifőorvos határozatában lehet megtekinteni.

 

Az autózás néhány alapszabályát pedig különösen fontos nyáron betartani, főleg ha melegben indulunk el.

Figyeljünk a helyes hidratálásra, a rendszeres pihenőkre, a megfelelő napszemüvegre, és ismerjük meg az útvonalat indulás előtt. A változékony időjárás miatt intenzív záporok vagy kánikula, és akár erős szembefény is fogadhat minket, készüljünk fel ezek élettani hatásaira. Ismeretlen helyre indulva érdemes több üzemanyagot tankolni, tartalék hatótávot képezni. Főleg belföldi utak esetében már bátran útnak indulhatunk elektromos autókkal is, ekkor érdemes felderíteni az uticél közelében elérhető töltőhálózatot és a töltési sebességeket is. Külföldi út esetén pedig fontos szem előtt tartani azt is, hogy 18 éves kor alatt magyar jogosítvánnyal nem lehet vezetni, illetve egyes országokba céges autóval csak közjegyző által hitelesített engedéllyel utazhatunk.

Ugyanilyen fontos az autó megfelelő műszaki állapota is, mert egy gyors ellenőrzéssel megelőzhető lerobbanás az egész nyaralást elronthatja. Ellenőrizzük a hűtő- és kenőanyag szinteket, a fékeket és a gumik állapotát is, valamint a lámpákat és az ablakmosó folyadékot. Ne feledjük: külföldön egy apróbb javítás is jelentős költséggel járhat, nem is beszélve a műszaki mentés díjáról. Céges autók esetében ellenőrizzük, hogy mit tartalmaz a szolgáltatás, például milyen paraméterekkel érhető el a segélyszolgálat külföldön, és tartalmaz-e csereautót a bérlet. Az 1000 kilométernél hosszabb utak esetén mindenképp ajánlott egy szervizben elvégzett gyors műszaki ellenőrzés, ahol a futóművet és a legfontosabb elemeket is vizsgálják.

A koronavírus-járvány a közutakon is rengeteg változást hozott. Hirtelen megnőtt például a bicikliutak és a kerékpárral közlekedők száma. Most különösen fontos, hogy ne vezessünk megszokásból! Külön veszélyforrást jelenthetnek a forgalomban megjelenő új mikromobilitási eszközök. Az elektromos rollerek, egykerekűk és gördeszkák száma is látványosan megugrott az elmúlt hónapokban, ugyanakkor ezeket sokan kevésbé magabiztosan használják. Ugyanígy megnőtt az autósok száma is, így a főútvonalakon sem lankadhat a figyelmünk, a sűrű forgalom mindenhol koncentrációt igényel.

Az Arvalnál az a legfontosabb nekünk, hogy mobilitási megoldásainkat használva mindenki biztonságban és kényelmesen utazzon a tavaszi hónapok hosszú bezártsága után. Jó utat és jó pihenést kívánunk mindenkinek, problémák esetén pedig továbbra is állunk minden sofőrünk rendelkezésé a megszokott online és telefonos elérhetőségeken!