OPERATÍV LÍZING ELŐNYEI

Operatív lízing 20 Jan 2024

Operatív lízing előnyei

Mit jelent ez a konstrukció?

A kifejezés azt jelenti, hogy a bérbeadó beszerzi a gépjárművet, amelyre az ügyfélnek szüksége van, majd egy meghatározott időre a rendelkezésére bocsájtja, havi bérleti díj ellenében. A futamidő általában 36 vagy 48 hónapra szól.

Ez a konstrukció tehát gyakorlatilag olyan, mint a tartós bérlet. Fontos kiemelni, hogy a futamidő végén nem történik adásvétel, azaz nem cserél gazdát a gépjármű.

 

Melyek az operatív lízing előnyei?

Ha a fenti módon igényel autót egy vállalkozás, annak számos pozitív vonzata van. Általánosságban elmondható, hogy kényelmes, gazdaságos, s kiszámítható. Mit is takar pontosan mindez? Lássuk a részleteket!

Kényelem

A konstrukció számos olyan elemet tartalmaz, amelyet más lízingtípusok nem. Itt gyakorlatilag csak vezetni kell az autót, minden más a bérbeadó feladata. Mutatunk néhány példát:

 • A felmerülő ügyeket (pl. baleseti kárrendezés, kötelező szerviz, meghibásodás, adminisztráció) dedikált kapcsolattartók kezelik.
 • Nem kell havi szinten rengeteg helyre fizetni. Elég havi szinten rendezni a bérleti díjat, ami egy számlát jelent.
 • Nemcsak egy járműről lehet szó. A céges flottakezelés keretében többszáz autóból álló flottát használhat a vállalkozás, s továbbra sem kell az adminisztrációra gondolni.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy sokkal több idő marad érdemi munkára cégünkben, ha tartós bérletben használjuk az autókat.

Gazdaságosság

Az operatív típus általában első ránézésre költségesebbnek tűnik a pénzügyi lízingnél. Jobban megvizsgálva viszont sok szempontból gazdaságosabb. Előnyei a következők:

 • Amennyiben cégautóként használjuk a járművet, az ÁFA visszaigényelhető.
 • Nem szükséges önerő a szolgáltatás igénybe vételéhez.
 • A periódus végén a maradványértékre vonatkozó ÁFA a tulajdonost terheli, nem az addigi bérlőt.
 • A havi bérleti díj egésze leírható költségként a könyvelésben.
 • A szolgáltató valószínűleg kedvezménnyel szerzi be az autót (hiszen nagy tételben vásárol a gyártótól), s ebből a használó is részesül, a kedvezőbb bérleti díj által.
 • Forráskímélő, mert nem kell nagy tőkét beletennünk a beruházásba, hiszen az a tulajdonost terheli.
 • Lehetőség van mérlegen kívüli finanszírozásra.
 • A tartós bérlet nem terheli a vállalkozás hitelkeretét.

Kiszámíthatóság

Az eddig felsorolt pozitívumokon túl ki kell emelni a kiszámíthatóság és átláthatóságot. Az előre meghatározott havidíj nem változik, a kamatozás pedig fix. A pénzügyi kockázat a tulajdonost terheli. Ezáltal a használó költségei teljes mértékben tervezhetőek. Nincsenek kellemetlen meglepetések és váratlan költségek.

 

Operatív lízing igénylésének folyamata

A konstrukció nemcsak előnyös, de igénylésének folyamata is rövid és egyszerű. Nem kell hosszasan várni a hitelbírálatra, s akár nulla önerővel is belevághatunk.

Az igénylés lépései a következők:

 1. Lízingcég felkeresése.
 2. Szükséges dokumentáció benyújtása.
 3. Döntés.
 4. Szerződéskötés.
 5. A leendő bérbeadó beszerzi az eszközt, amennyiben nem rendelkezik a kiválasztott típussal.
 6. Elkezdődik a tartós bérlet időszaka, azaz a bérlő használatba veszi a kocsit.

Miután ezek teljesültek, az ügyfélnek már valóban elég csak az autó használatával foglalkozni, a többi nem az ő feladata.

Olvasson tovább Részletek elrejtése