Hírlevél 2017 március

Közlekedjen biztonságosan tavasszal is

A tavaszi idő beköszöntével megváltoznak az útviszonyok, és a járművezetőknek is másfajta veszélyforrásokra kell figyelniük mint a télen. Összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót, hogy mire érdemes kiemelt figyelmet szentelni ilyenkor.

A legtöbb járművezető fellélegzik, mikor a fagyos utakon és a rövid nappalok miatt legtöbbször sötétben történő vezetés után tavasszal ismét a jó idő és a napsütés kerül előtérbe. Azonban nem szabad elfeledkezni róla, hogy ez az évszak is számos veszélyforrással jár, melyet tovább fokoz a közutakon található nagyobb mennyiségű autó, a járművezetők figyelmetlenebb magatartása és a téli évszakhoz képest jellemzően nagyobb sebességgel való közlekedés.

De a fentiek mellett mi is az, amire kiemelt figyelmet kell ilyenkor fordítanunk?

Az egyik legszembetűnőbb változás a közúti forgalomban a motorosok és a biciklisek megjelenése, akik a pár hónapos kihagyás alatt kiesnek a rutinból, valamint tompulhatnak a reflexeik is, és ezért a szokásosnál is jobban kell rájuk figyelni.

Azonban nemcsak a kétkerekű járművekkel közlekedők száma ugrik meg ilyenkor, hanem a gyalogosoké is, köztük a legveszélyeztetettebb csoportba tartozó gyerekeké, akik játék közben sokszor abszolút nem figyelnek oda az őket fenyegető veszélyekre. Kiemelt figyelmet kell szentelni ilyenkor az iskolák és óvodák környékén, valamint a gyermekeket szállító buszok mellett elhaladva.

Fontos tudni, hogy statisztikák szerint a legtöbb kátyúkárt áprilisban és novemberben szenvedik el az autósok, ezért kiemelt figyelmet kell szentelni a tél végével gombamód megszaporodó úthibák kikerülésére is, melyhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő sebesség megválasztása.

Tavasszal a fentiek mellett az időjárás is okozhat nehézségeket, hiszen térségünkben ilyenkor esik a legtöbb csapadék, és a hirtelen érkező viharok során jelentős mennyiségű eső zúdul az utakra, mely a látási viszonyok mellett a járművek tapadását is negatív irányba befolyásolja.