Home > No Az Automata Valtos Autok Iranti Kereslet

Nő az automata váltós autók iránti kereslet

Nő az automata váltós autók iránti kereslet

csütörtök, május 10, 2018
automata váltó

A kereslet növekedése ugyancsak látványos a cégautó szegmensben: az Arval flottakezelő arról számolt be, hogy a brit piacon a tartós bérlet konstrukcióban igényelt autók 25 százaléka automata, Magyarországon pedig az Arval által menedzselt cégautók 16 százaléka ilyen váltórendszerrel szerelt.

A legtöbb hibrid, plug-in hibrid és teljesen elektromos autót automata váltóval kínálják, ami jól mutatja a váltótechnológia fejlettségét. Míg régebben ezek a rendszerek mindössze a tömegük okán is nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményeztek, manapság ettől már nem kell tartania a korszerű automata jármű használóknak. Olyan számítógépes felügyelet támogatja ugyanis a váltók működését, ami folyamatosan monitorozza a fogyasztást, és így optimalizálja a működést a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátás mellett, továbbá nem jelentenek túlzott extra súlyt sem. Ráadásul akár 9-10 fokozatot is kapnak, hogy a legjobb legyen a nyomaték eloszlása.

„Tapasztalataink szerint az automata váltók népszerűsége különösen a felső középkategóriás autók esetében nőtt ugrásszerűen, amelynek elsődleges oka a technológia nyújtotta magasabb szintű kényelem” – mondja Kovách Kristóf, az Arval  Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója. „Ebből a kényelemből adódóan különösen azoknak jó választás, akik rendszeresen autóznak a belvárosi dugókban vagy bizonytalanabbak az autóvezetői gyakorlatukban, és így eggyel kevesebb dologra szeretnének figyelni. Az automata váltó nyújtotta kényelem emiatt a rendszeres, hosszú távú autózás esetén is jó szolgálatot tehet. Felmerülhet azonban az árkérdés: ugyan a manuális váltóval szerelt autók bekerülési költsége kedvezőbb lehet, ennek ellenére tartós bérleti konstrukció keretén belül versenyképes ajánlatokat kaphatnak a cégek automata váltóval szerelt autókra is, így érdemes szakemberhez fordulni, ha csak ezen múlik a döntés.”

Kovách Kristóf ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az Arval által is nyújtott operatív lízing esetében a szervizköltségek miatt sem kell aggódnia a döntéshozónak: „Egy rendszeresen karbantartott automata járművel alacsony a súlyos meghibásodások esélye, tartós bérlet konstrukció esetén pedig a bérbeadót terheli minden felmerülő szervizköltség. Mielőtt azonban egy vállalkozás automata váltóval szerelt autók beszerzése mellett dönt, érdemes kikérnie egy szakember véleményét arról is, milyen típusú váltó kerüljön az új autóba, hiszen ezzel kedvére tehet a manuális váltó pártiaknak is.”

Félautomata váltó

A félautomata egy köztes megoldás, amelynek esetében a sofőr hangulatától függ, hogy automata vagy manuális üzemmódban kíván-e közlekedni az autójával. Számos gyártó egészíti ki ezt a technológiát kormányon elhelyezett váltókarokkal, amelyek esetében + és – irányban lehet felfelé és lefelé váltani.

Nyomatékváltó

A nyomatékváltó egy hidraulikus rendszer, ami folyamatosan figyeli a fordulatszámot, és lehetővé teszi, hogy a sebességek közötti váltáshoz ne kelljen kuplung pedált nyomni a lábbal. Ezt a technológiát használja például a Jaguar XE és a BMW 1-es szériája.

Folyamatosan változó áttételű váltó (CVT)

A CVT talán az egyik legismertebb automata típus, hiszen nagyon sok hibrid autót ezzel szerelnek. A CVT-rendszer nagy előnye a nagyon sima és üzemanyag-takarékos működés: a motor a nyomatéki maximumhoz tartozó fordulatra pörög fel, majd tartja a fordulatszámot, miközben folyamatosan, fokozatmentesen váltakozó áttéttel követi az autó gyorsulását. Gyorsasága különösen gyorsításkor, lámpánál való elinduláskor érezhető. Ilyen váltó van a Toyota Aurisban, Priusban és a Lexus IS-ben is.

Duplakuplungos automata váltó (DSG)

Ez a rendszer jellemző a Volkswagen csoporthoz tartozó márkák autóiban, de ilyen a Porsche PDK-váltóegysége vagy a Ford PowerShift rendszere. A DSG legfőbb ismérve, hogy mellőzi a hagyományos forgatónyomaték-átalakítót, és továbbra is a kuplung rendszerre támaszkodik, amit jellemzően elektronika vezérel. Egyszerre két kuplungot használ: az egyik tartja a választott sebességet, a másik pedig előkészíti a váltást a következő sebességre – működése ettől lesz igazán sima, kényelmes. Az automaták közül ez az a technológia, ami óriási forgatónyomatékkal is működik – nem véletlen, hogy a Ferrari és a McLarens szuperautóiba is DSG kerül. 

Az Arval szakértői arra számítanak, ahogy egyre több nagyhatótávú, teljesen elektromos meghajtású autó kerül a magyar utakra, az automata váltó népszerűsége a lakossági és a cégautó szegmensben is dinamikusan növekedni fog.